Transitievergoeding bij minder werken?

Een werkneemster moet wegens haar gezondheid minder uren gaan werken. De bestaande  arbeidsovereenkomst wordt beëindigd en ze krijgt een nieuwe, met 45% minder uren. Werknemers hebben, als ze 2 jaar of langer in dienst zijn geweest, recht op een transitievergoeding. In dit geval blijft de werkneemster echter gewoon in dienst bij de werkgever. Hoe pakt dit uit?

De hoogste rechter heeft hierover een belangrijke uitspraak gedaan. De bestaande arbeidsovereenkomst is in dit geval in feite gedeeltelijk beëindigd. Daarom dient de werkgever naar evenredigheid van de omvang van die beëindiging een transitievergoeding te betalen.

De rechter vindt dit gerechtvaardigd in het bijzondere geval dat, door omstandigheden gedwongen, wordt overgegaan tot een substantiële en structurele vermindering van de arbeidstijd van de werknemer. Hierbij valt te denken aan het noodzakelijkerwijs gedeeltelijk vervallen van arbeidsplaatsen wegens bedrijfseconomische omstandigheden en aan blijvende gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van de werknemer.

Het maakt dan niet uit of de vermindering van de arbeidsduur heeft plaatsgevonden in de vorm van gedeeltelijke beëindiging, algeheel ontslag gevolgd door een aangepaste arbeidsovereenkomst of aanpassing van de bestaande arbeidsovereenkomst.

Let op: U kunt als werkgever dus een gedeeltelijke transitievergoeding verschuldigd zijn als u de arbeidsduur van een werknemer vermindert wegens bijzondere omstandigheden. Het moet een vermindering van de arbeidstijd met ten minste twintig procent betreffen die naar redelijke verwachting blijvend zal zijn. De gedeeltelijke transitievergoeding wordt berekend naar evenredigheid van de vermindering van de arbeidstijd en gaat uit van het loon waarop voorheen aanspraak bestond.

Nassaulaan 1
7811 GK Emmen
T  0591-644 952 / M  06-55 11 65 52
E  info@administratiekantooremmen.nl