Aftrek schenken aan goede doelen beperkt

Het kabinet komt met maatregelen om de giftenaftrek effectiever te maken en de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid te verbeteren. De giftenaftrek is namelijk voor burgers complex en foutgevoelig. Dat kan een negatief effect hebben op de bereidheid om te geven aan goede doelen.

Slim scherm voor het invullen van de giftenaftrek IB-aangifte
De burger kan straks in de online aangifte selecteren uit een lijst van instellingen met de zogenaamde ANBI-status. Daarmee wordt voorkomen dat de burger niet-aftrekbare giften voert, bijvoorbeeld omdat de begunstigde instelling geen ANBI-status heeft. Op dit moment moet de burger elders kijken of de instelling deze ANBI-status heeft en in een tekstveld de naam correct invullen. Dat is omslachtig, foutgevoelig en lastig te controleren door de Belastingdienst.

Contante giften
Contante giften zijn op dit moment uitsluitend aftrekbaar wanneer de belastingplichtige deze gift aannemelijk kan maken, bijvoorbeeld met een kwitantie. Dat blijkt fraudegevoelig. Mensen pinnen steeds vaker, of maken geld elektronisch over. Dit is een veilig en betrouwbaar alternatief voor contant geld en de gift is eenvoudig aannemelijk te maken met bijvoorbeeld een bankafschrift. Daarom wordt voorgesteld om contante giften niet langer aftrekbaar te laten zijn.

Giften in natura
Indien voor giften in natura gebruik wordt gemaakt van de giftenaftrek, moet worden uitgegaan van de waarde in het economisch verkeer. Bij giften in natura is de waardering van de gift niet altijd eenvoudig en dat leidt dan ook tot fouten. Voorgesteld wordt aan giften in natura hoger dan € 2.500 voor de giftenaftrek de eis te verbinden dat er een onafhankelijke taxatie is, of een andere schriftelijke onderbouwing van de opgegeven waarde.

Tip: Voor de beperking van contante giften is eerst een wetswijziging nodig. Het is de bedoeling dat deze ingaat per 1 januari 2021. 

Nassaulaan 1
7811 GK Emmen
T  0591-644 952 / M  06-55 11 65 52
E  info@administratiekantooremmen.nl